«Οι ανεμόμυλοι πληθαίνουν.
Οι Δον Κιχώτες λιγοστεύουν.»

Και δυσκόλεψαν οι καιροί καθώς οι ανεμόμυλοι όχι μόνο πληθαίνουν αλλά και γιγαντώνονται, γίνονται άσχημοι. Μοιάζουν με αυτές τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που όταν τις βλέπεις στις κορυφογραμμές είτε τρομάζεις , ή αισθάνεσαι ότι κάποιος Θεός κάνει πλάκα μαζί σου. Κι έχουν πολλά ονόματα : «ανεργία», «περιβαλλοντική καταστροφή», «διαφθορά», «ανίκανο Κράτος», «ανάλγητο Κράτος», «δημόσια κλοπή», «ξεφτίλες πολιτικοί» κι άλλα πολλά και αν ήμουν εικοσιπεντάρης δεν θα ήθελα ούτε να μου μιλώ, μια φωτιά μόνο να βάλω να κάψω και τις ανεμογεννήτριες και τις κορυφογραμμές.

Είμαι όμως πενηντάρης και όπως λέει κι ο ποιητής : ..σε αυτή την ηλικία ή μιλάς της κάθε μιας γενιάς, καινούργιας και παλιάς, ή κλείνεις και σιωπάς.» Και δεν θέλω να σωπάσω. Θέλω να συνεχίσω να μιλώ με όσους αντιστέκονται, όσους καταλαβαίνουν . Δον Κιχώτες έτσι κι αλλιώς για να βγει το παραμύθι-όνειρο. Γιατί ύπνος χωρίς όνειρα πιο πολύ με θάνατο μοιάζει.

Το δικό μας παραμύθι άρχισε το 1998 όταν κάποιοι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους(και όταν λέω όλους εννοώ ΟΛΟΥΣ) μαζευτήκαμε , συνεννοηθήκαμε και φτιάξαμε την παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ». Κοινό κίνητρο : να αλλάξουμε τα πράγματα στην γειτονιά μας, το Ψυχικό.

Τρεις ήταν οι απαράβατοι ιδρυτικοί όροι :

  1. Όσοι έμπαιναν στην παράταξη αφήναν τις κομματικές τους ταυτότητες στην είσοδο.
  2. Εσωτερική απαράβατη Δημοκρατία, με κανόνες απλής αναλογικής σε ΟΛΑ τα θέματα.
  3. Η συλλογικότητα θα ήταν πάντα πρόταγμα έναντι ατομικών επιθυμιών και πρακτικών.

Και κατεβήκαμε στις εκλογές. Πολλοί, τότε γέλασαν.

Και κερδίσαμε τις εκλογές. Και υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα συνεχίσουν να γελάνε. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Κάναμε λάθη... μαλώσαμε πολλές φορές... πέσαμε κάποιες άλλες, αλλά τις τρεις αρχές μας δεν τις παραβήκαμε ποτέ. Όσοι το έκαναν έφυγαν από την ομάδα. Αυτές οι αρχές μας κράτησαν όρθιους και μοναδικό παράδειγμα στην πανελλήνια δημοτική πραγματικότητα. Και δεν μπορεί ... Πολλά καλά θα κάναμε, γιατί κερδίσαμε και τις τρεις επόμενες εκλογές. Επικεφαλής Δήμαρχοί μας, ο Κρίτος Νεόφυτος για 12 χρόνια και η Ειρήνη Κατσαρού για 4 χρόνια.

16 χρόνια τώρα....

Και έπειτα ήλθε ο «Καλλικράτης».

Τώρα, τρεις Δήμοι - το Νέο Ψυχικό, η Φιλοθέη και το Ψυχικό -γίνονται ένας : ο «Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού». Με επιπλέον αρμοδιότητες και πολλαπλάσια προβλήματα. Και λιγότερους, αναλογικά, σε αριθμό δημοτικούς άρχοντες για να τα αντιμετωπίσουν. Καταλαβαίνετε ότι τώρα, τον πρώτο λόγο έχουν η πείρα, η όρεξη και η ορμή. Και βέβαια, οι αρχές.

Σαν τις τρεις παραπάνω.

Και εμείς, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, θελήσαμε να συνεχίσουμε. Το ίδιο «παραμύθι». Απλωμένο τώρα σε τρεις Δήμους. Με τους ίδιους «όρους». Βρίσκοντας καινούργιους ανθρώπους από τους γείτονες μας στο Ν. Ψυχικό και την Φιλοθέη, που να τους αποδέχονται. Να μιλάμε ίδια, βρε αδελφέ. Να ονειρευόμαστε ίδια.

Έτσι ιδρύθηκε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες ,εκλέχτηκε επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος ο Παντελής ΞΥΡΙΔΑΚΗΣ. Επί χρόνια αντιδήμαρχος στο Ψυχικό, έντιμος, έμπειρος , νέος και με άλλο ένα σπάνιο προσόν: Ακούει! Και συναντηθήκαμε και συνεννοηθήκαμε με εξαίσιους ανθρώπους. Στο Ν. Ψυχικό με την Νάντια Σουμπασάκη και τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ της, τον Γιώργο Παπαχρόνη, πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου, τον Νίκο Κανελλάκη, δημοτικό σύμβουλο και τ. αντιδήμαρχο Ν. Ψυχικού, τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, δημοτικό σύμβουλο και τ. αντιδήμαρχο Ν. Ψυχικού και την Τιτίκα Βακιρτζή, δημοτικό σύμβουλο και τ. αντιδήμαρχο Ν. Ψυχικού . Στη Φιλοθέη με την Δ. Αντύπα πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, τον Β. Κούγκουλο επι σειρά ετών δημοτικό Σύμβουλο, την εν ενεργεία δημοτική Σύμβουλο Κ.Πετρίτση -Μουράντ και άλλους πολλούς.

Και η γιορτή συνεχίζεται. Και κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι, γιατί νοιώθουν πως έτσι αισθανόμαστε την συνεργασία με τους ανιδιοτελείς : σαν γιορτή πριν τη μάχη, για το καλό του ενιαίου- πια - τόπου μας.

Και σας καλούμε. Να μπείτε στο χορό μαζί μας. Να μας στηρίξετε. Κρατάμε ανοιχτά τα αυτιά μας, γυμνασμένα τα χέρια μας και ιπτάμενη τη φαντασία μας.

Κι αν δεν βαρεθήκατε ακόμα να διαβάζετε , επιτρέψτε μου, τελευταίος ανάμεσα στους παραπάνω εξαίσιους συμμαχητές, να μπω στον άχαρο ρόλο να αυτοπαρουσιαστώ. Βλέπετε, δεν θα χρησιμοποιήσω άλλο τρόπο. Δεν θέλω να βγάλω φυλλάδιο, δεν θέλω να συσσωρεύσω κι άλλα χαρτιά στην πόρτα σας. Τουλάχιστον στον ευρύ χώρο της ηλεκτρονικής Δημοκρατίας δεν σας επιβάλλω εαυτόν. Αν κινήθηκε το ενδιαφέρον σας, με διαβάζετε. Αν- ήδη - έχετε χασμουρηθεί.. ε, τότε.... Esc.

Λέγομαι Δημήτρης Χαλαζωνίτης...
(Αν θέλετε να συνεχίσετε κάντε κλικ στο όνομα)